Dijital para olarak bildiğimiz kripto para gün geçtikçe hayatın içinde daha fazla yer almaya devam ediyor. Para piyasalarında önemli bir yere sahip olan kripto paralarla ilgili bir çok araştırma yapılıyor. Özellikle dijital para adını yeni duymuş, yatırımını kripto paraya yapmak isteyen kişilerden kripto para yasal mı? Sorusunu çok fazla duyuyoruz. Akıllardaki soru işaretlerini giderebilmek adına bu konuyu ele aldık ve sizler için açıkladık.
Kripto Para Suç Mu?
Merkez Bankası’nın 2021 yılında yaptığı açıklamada dijital para olarak adı geçen Bitcoin ve diğer coinler gibi elektronik paraların Türkiye’de ödeme aracı niteliğinde kullanılması yasaklanmıştır. Kripto paralarla alım satım yapılması yasak kapsamında değil, fakat bu alanda bir iş modeli geliştirilmesi yasak kapsamında yer almaktadır.
Merkez Bankası’nın 30 Nisan 2021 tarihinde yayımladığı yönetmeliğe göre kripto paralar doğrudan ve dolaylı şekilde ödeme aracı olarak kullanılmayacaktır. Kripto paralara getirilen bu yasağın sebebi ise paraların herhangi bir düzenlemeye ve denetim mekanizmasına sahip olmaması, piyasada aşırı hareketli değerler göstermesi, yasadışı faaliyetlerde kullanımında herhangi bir engel olmaması, kripto para cüzdanlarının çalınabilmesi, yapılan işlemlerin geri dönüşü olmaması olarak gösterilmiştir. Ayrıca yeni düzenlemeyle birlikte kripto paraya gelecek olan vergilerle bu gibi durumların önüne geçilmesi bekleniyor.
Türkiye dışında kripto para yasal mı? Diye sorduğumuzda ise Almanya, İsveç, Estonya, Birleşik Krallık kripto paraların yasal olarak yer aldığı ülkeler kapsamında bulunuyor. Kripto paranın yasal olması dışında yasa dışı kullanılan ülkeler de yer almaktadır. Halihazırda dokuz ülkede kripto paralar yasaklandı. Bu ülkeler; Çin, Cezayir, Irak, Fas, Mısır, Bangladeş, Katar, Tunus ve Nepal olarak yer almaktadır.
Bir Cevap Yaz