Temel Çıkarımlar
- Borsalardaki stablecoin dengesi 2 yılın en düşük seviyesinde
- Son 5 ayda, borsalardaki stablecoin bakiyesinin yarısından fazlası dışarı aktı, bu da 22,8 milyar dolara eşdeğer.
- %5’in üzerindeki hazine getirileri, sermayenin stablecoin’lerden kaçmasıyla yatırımcılar için uygun alternatifler sağladı.
- BUSD’nin kapanması ve USD Coin’in SVB çöküşüne yakalanması da parayı dışarı itti
- Tether, FTX’in altı ay önce çökmesinden bu yana borsalardaki arzının %30’unun çıkış kapısına yönelmesine rağmen iki yılın en yüksek pazar payına sahip.
Birkaç ay önce bir araya getirdim derin dalış borsalardan ayrılan stablecoin akışının analizi.
Bugün itibariyle, göç yavaşlama belirtisi göstermiyor. Borsalardaki toplam stablecoin arzının yarısından fazlası şimdi beş ayda kaçtı, bu da 22,8 milyar dolara eşdeğer.
Yukarıdaki grafiğin gösterdiği gibi, çıkışlar geçen yılın 4. çeyreğinde, FTX’in çöküşünün ardından başladı.
Bazı çıkışlar kolayca açıklanabilir. Şubat ayında, BinanceUSD ihraççısı SEC, menkul kıymetler yasasını ihlal ettiği için SEC tarafından dava edildi; bu gelişme, Binance markalı stablecoin’in artık olmayacağı ve piyasa değerinin kademeli olarak sıfıra düşeceği anlamına geliyor.
Circle tarafından çıkarılan ABD merkezli stablecoin USD Coin’in de sorunları vardı. İlk olarak, ABD merkezli olarak, Paxos’un ateş açmasıyla aynı nedenle düzenleyicilerin kapıyı çalacağı endişesi var. Ancak daha dramatik olanı, USD Coin’i destekleyen rezervlerin %8,25’i düşen bankada tutulduğu için Silicon Valley Bank’ın çöküşüydü.
SVB fiyaskosu, ABD yönetiminin mevduatları garanti etmesiyle sona ererken, USDC çıpasını kısa bir süre için 92 sente indirdi ve zaten düşüşte olan USDC piyasa değerinin çıkışlarını güçlendirdi.
Aslında, Kasım ayındaki FTX çöküşü öncesiyle karşılaştırıldığında, tüm büyük stablecoin’ler borsalardan önemli çıkışlar gördü:
Tether pazar payı artıyor
Tether bile büyük çıkışlar gördü ve bakiyesi %30 düştü. Bu, bir önceki bölümde analiz edildiği gibi, şu anda iki yılı aşkın bir süredir en büyük payına sahip olan, pazar payı açısından daha da baskın büyüyen dünyanın en büyük stablecoin’ine rağmen. veri parçası.
İki hafta önceki derin dalışım, Tether’in artan hakimiyetinin bir bütün olarak kripto üzerindeki etkilerini değerlendirdi, ancak pazar payı artıyor olsa da, borsalardaki dengesi hala düşüyor – stabilcoin alanının geri kalanıyla aynı doğrultuda.
Gerçekte, stablecoin’lerin ötesine geçiyor. Kriptoda başka yerlerde de likidite azalıyor. Borsalardaki Bitcoin arzı en düşük seviyede 2017’deki önceki boğa piyasası zirvesinden bu yana. Ethereum aynı – ETH’nin dengesi 5 yıllık düşük.
Bu, bir adım geri atıldığında ve kripto alanında neler olduğunu gözden geçirdiğinde anlamlıdır. Daha önce bahsedilen stabilcoinlere özgü sorunların ötesinde bile, endüstri kesinlikle perişan oldu.
LUNA, Celsius ve FTX gibi birçok skandal alanı sarstı. Düzenleyiciler, endüstrinin en büyük oyuncularından bazılarına karşı hızla hareket ediyor. Ve en kötüsü, daha geniş makro ortam: Geçen yıl Nasdaq değerinin üçte birini kaybetti ve 2008’den bu yana en kötü getirisini elde etti. Bitcoin sadece 2009’da piyasaya sürüldü.
Hazine getirilerine ne olduğuna dair bir bakış, likiditeye ne olduğuna dair net bir resim sağlamalıdır. Günün sonunda faiz artışları ekonomiyi yavaşlatma ve likiditeyi sistemden çekme amacına hizmet ederek enflasyonu dizginlemeye yardımcı oluyor.
Hazine tahvillerindeki oranlar %0’dan %5’in kuzeyine fırlarken, likiditenin kripto ile aynı ölçüde skandalla sarsılan bir alandan akmasına şaşmamalı mı?
CoinJournal direktörü Max Coupland, “Kripto para birimi alanındaki likidite büyük ölçüde buharlaştı” dedi. “Hazine getirileri %5’in üzerinde, FTX ve LUNA skandallarının ardından kurumlar yatırımlarını geri çekti. Kriptonun kendisini ana akım bir varlık sınıfı olarak kurduğuna dair popüler anlatıya rağmen, veriler paranın tam tersi yönde hareket ettiğini gösteriyor. Piyasalardaki zayıf likiditenin de yardımıyla son zamanlarda fiyatlar yükselmiş olsa bile bu doğrudur”.
İnce likidite, daha yüksek oynaklık anlamına gelir
Bunun ters tarafı, daha ince likiditenin, hem yukarı hem de aşağı yönlü hareketlerin vurgulanmasıyla fiyatı hareket ettirmenin daha az zaman alması anlamına gelmesidir. Bu, bu yıl şimdiye kadarki koşuya katkıda bulunan bir faktördür.
Piyasa, faiz oranlarının gelecekteki patikaya ilişkin daha yumuşak tahminlere yönelirken, fiyatların yeniden yükselmeye başladığını gördük. Kriptoda, bu agresif oldu, Bitcoin bu yıl şu ana kadar %68 arttı ve diğer birçok madeni para benzer şekilde yüksek kazançlar elde etti.
Borsalardaki hem Bitcoin hem de stabilcoinlerin azalan arzı, volatilitenin arttığı anlamına geliyor. doğal olarak daha yüksek. Ve piyasa şu anda faiz artışlarının sona ermek üzere olduğuna dair bir iyimserlik dalgası sürerken (tüm sistemin eşiğinde olduğunu kanıtlayan bankacılık yalpalamalarından kaynaklansa bile), bu yukarı yönlü ivme kolaylıkla tersine dönebilir.
Ve daha az likidite ile, hangi yöne gidiyor olursa olsun, kontrolden çıkmış bir treni durdurmak için daha az şey vardır.
Verilerimizi kullanırsanız, geri bağlantı için minnettar oluruz https://coinjournal.net. Çalışmamıza bir bağlantı vermek, size veri analizi araştırması sunmaya devam etmemize yardımcı olur.